
Gezondheidsrisico's
Wie rechtstreeks aan asbest blootgesteld wordt, loopt grote gezondheidsrisico’s. Jaarlijks overlijden…
Wit asbest. Bruin, groen en geel asbest. Hechtgebonden en niet-hechtgeboden asbest. Wat betekent dat eigenlijk?
Asbest is de verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende silicaatmineralen met een vezelstructuur. De naam asbest komt van het Griekse woord ‘asbestos’ dat onverwoestbaar betekent.
Als gekeken wordt naar de samenstelling, structuur en de vorm, dan onderscheiden we twee groepen asbest: serpentijn- en amfiboolgroep.
Deze groep heeft één belangrijke vertegenwoordiger: chrysotiel, ook wel het witte asbest genoemd. Dit type asbest komt veruit het meest voor. Ongeveer 85% van alle asbesthoudende toepassingen bevatten wit asbest.
Waaraan is deze groep te herkennen? De serpentijnvezel is een gekrulde vezel, vergelijkbaar met een touw. Bij splijting zal deze vezel eerder in de dwarsrichting splijten dan in de lengterichting. Dit resulteert in kortere vezels met dezelfde diameter als voor de splijting.
Deze groep bestaat uit: amosiet (bruin asbest), crocidoliet (blauw asbest), tremoliet (grijs asbest), actinoliet (groen asbest) anthofylliet (geel asbest). Bruin asbest (10%) en blauw asbest (5%) worden in deze groep het vaakst aangetroffen in asbesttoepassingen. De amfibole vezel is een naaldvormige vezel. Ze komen voor in bundels. Dit zijn de lengterichting gerangschikte vezels, te vergelijken met een staaldraad. Deze vezel is gemakkelijk splijtbaar in de lengterichting. Het resultaat zijn dunnere vezels met dezelfde lengte als voor de splijting.
Asbesthoudende materialen zijn in te richten in twee structuren: hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Bij hechtgebonden asbest zijn de vezels sterk verankerd in het bindmiddel. Producten waarin de vezels sterk zijn verankerd (bijvoorbeeld asbestcement) geven weinig vezels af. Tenminste, als het materiaal onbeschadigd is. Bij niet-hechtgebonden asbest (zoals spuitasbest) zijn de vezels nauwelijks verankerd in het bindmiddel. Dit betekent dat er snel asbestvezels vrij kunnen komen. Deze materialen hebben vaak ook nog een zeer hoog asbestgehalte, variërend van 75 tot 100%. Dit maakt niet-hechtgebonden asbest ook zo gevaarlijk.
Er zijn wereldwijd meer dan 3500 verschillende soorten producten waar asbest in verwerkt is. Alleen een laboratorium kan met 100% zekerheid vaststellen of een materiaal of product asbest bevat. Lees meer over de onderzoekstechnieken die hiervoor worden gebruikt en wat de verschillen zijn.
Wie rechtstreeks aan asbest blootgesteld wordt, loopt grote gezondheidsrisico’s. Jaarlijks overlijden…
Bij het bewerken, verwerken of verwijderen van asbest en asbesthoudende toepassingen of producten komen…
De asbestketen bestaat uit vele schakels. Een opsomming van de belangrijkste organisaties en instellingen…
Vind hier antwoorden op veelgestelde vragen met betrekking tot asbest.
Asbest kent ruim 3500 verschillende toepassingen. Wat zijn de meest voorkomende toepassingen in Nederlandse…